Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα παγίδα της εφορίας για τις ενοικιάσεις μέσω Airbnb


Picture 0 for Νέα παγίδα της εφορίας για τις ενοικιάσεις μέσω Airbnb
Δυσάρεστα νέα έρχονται για όσους νοικιάζουν ακίνητα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb και παράλληλα παρέχουν υπηρεσίες ξενοδοχείου. Δηλαδή αλλάζουν καθημερινά τα σεντόνια στα κρεβάτια, καθαρίζουν το σπίτι και πετούν τα σκουπίδια.
 
Για τις υπηρεσίες αυτές εκτός από το ΦΠΑ 13% που θα πρέπει να χρεώνετε τους πελάτες σας και να τον αποδίδετε κάθε τρίμηνο στην Εφορία θα φορολογηθείτε και σαν επιχειρηματίες. Στις περιπτώσεις αυτές, το εισόδημα που θα εισπράξετε από την βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου σας θα φορολογηθεί όχι με βάση την κλίμακα των ενοικίων και συντελεστές 15% - 45% αλλά με συντελεστές 22% έως 45%.Και φυσικά από το πρώτο ευρώ.
 
Για παράδειγμα φορολογούμενος ενοικιάζει ένα διαμέρισμα μέσω Airbnb και εισπράττει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ. Αν το ακίνητο εκμισθώνεται επιπλωμένο χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων τότε για το εισόδημα αυτό, ο φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο 1.500 ευρώ (10.000 Χ 15%).
 
Αν όμως ο φορολογούμενος παρέχει στους πελάτες τους και άλλες υπηρεσίες όπως αλλάζει καθημερινά να κλινοσκεπάσματα τότε ο φόρος που θα πληρώσει ανεβαίνει στα 2.200 ευρώ (10.000 Χ 22%). Δηλαδή για το ίδιο εισόδημα θα καταβληθεί περισσότερος φόρος κατά 700 ευρώ μόνο και μόνο για την αλλαγή των σεντονιών.
 
Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ετήσιο εισόδημα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων επιβάλλεται φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φθάνουν το 45% ως εξής:
 
- Για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%. Για παράδειγμα φορολογούμενος έχει εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του, 12.000 ευρώ. Ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ανέρχεται σε 1.800 ευρώ.
 
- 35% στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ και
 
- 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.
 
Οι συντελεστές αυτές ισχύουν εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της απλής παροχής κλινοσκεπασμάτων.
 
Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες (καθαριότητα, περισυλλογή απορριμμάτων, αντικατάσταση κλινοσκεπασμάτων και λοιπών οικιακών ειδών, βοηθητικό προσωπικό και λοιπές υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών).
 

Το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με τους εξής συντελεστές:


- 22% μέχρι τις πρώτα 20.000 ευρώ,
 
- 29% στο τμήμα από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ,
 
- 37% στο τμήμα από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ και
 
- 45% στο τμήμα πάνω από τις 40.000 ευρώ.
 
Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη εάν το συνολικό εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλιμακούμενους συντελεστές 2,2% έως 10%.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​ 30.000 € έως 400.000 €. ​​ Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά: ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Σε ποιους απευθύνεται ​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ   EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ). Κατηγορία

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000€ έως 400.000€. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά (α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και (β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται αυστηρά σε 24 μήνες, μη επιδεχόμενη την οποιαδήποτε παράταση. Σε ποιους απευθύνεται Υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού , όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας α

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού»

    Επεκτείνεται μέχρι 31/12/2023 και το πλαφόν για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών 30 Ιουνίου 2023 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού» Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.